Werkwijze

Stel je voor… je hebt wat meer gelezen over mijn doula diensten op deze website, of je kent mij bijvoorbeeld via Instagram of een andere manier. Je wilt er achter komen of wij een match zijn, of ik dé doula voor jullie ben en wellicht heb je ook nog een aantal vragen die jij en/of je partner persoonlijk aan mij, Joke van Strijp, wilt stellen. En wat kan jij eigenlijk verwachten als wij dan ‘Ja!’ tegen elkaar hebben gezegd en ik jouw doula word? Lees maar even mee!

 

Stap 1. Vrijblijvende kennismaking

We spreken af bij jou thuis of op een andere neutrale plek (koffie in de stad, een wandeling in het park etc.) en leren elkaar wat beter kennen. Het is een soort date: we kletsen wat met elkaar onder het genot van koffie/thee en stellen elkaar vragen, stemmen af op elkaar en komen er achter of het goed voelt om bij elkaar te zijn. Wellicht heb je nog vragen over de passende pakketkeuze, het aantal uren inzetbaarheid, of mijn cursusaanbod?

Is er een match? De eerste indruk is hierbij heel belangrijk, dan weet je het vaak al. Maak je keuze weloverwogen. Je gaat je immers straks letterlijk en figuurlijk bloot geven in mijn bijzijn. We zullen veel tijd met elkaar doorbrengen en vaak ben je tijdens en rondom je geboorte op je meest kwetsbaarst. Denk er even rustig over na en neem weer contact met mij op als je er klaar voor bent. Soms is er geen klik. Dat kan vanuit jullie, vanuit mij of beiden zijn. Dat is ook oké. Je kunt uiteraard kijken of een andere doula beter bij jou past.

Stap 2. De formaliteiten

Je weet het zeker, je wilt Joke als jouw geboortedoula of postpartum doula. Tijd om het officiële gedeelte in orde te maken! Via de mail krijg je van mij een aantal documenten toegezonden met korte toelichting. Dit zijn meestal een overeenkomst, een inschrijfformulier en bijhorende Algemene voorwaarden. Deze neem je rustig door (samen met je partner) en stuur je ingevuld en ondertekend binnen een week retour aan mij. Daarna doe je de aanbetaling (meestal de helft van het totale afgesproken bedrag), hiervoor staat een periode van twee weken. Uiteraard zet ik mijn handtekening onder de overeenkomst. Jij weet nu precies wat je van mij mag verwachten en onder welke voorwaarde ik mijn diensten lever. Ook heb jij een aantal ‘verplichtingen’ naar mij toe zoals het aanleveren van eerlijke en volledige informatie en inzet leveren om je goed voor te bereiden op de geboorte of postpartum periode.

Als je mij kiest als postpartum doula houden we contact tot aan de geboorte. Daarna bellen we in de kraamweek om verder afspraken te maken over welke dagen ik bij jullie in huis kom en hoeveel uren per keer. Of ik kom op dag 8 langs voor een overdracht met de kraamzorg en we maken dan verdere afspraken over wanneer ik precies bij jullie start en wat jullie behoefte is.

Stap 3. Aan de slag!

Joehoe, ik word jouw geboortedoula! Tijd om aan samen aan de slag te gaan! We plannen onze eerste prenatale sessie (meestal rond week 25) en eventueel krijg je van mij ook alvast wat ‘opdrachten’ zoals alvast nadenken over waar en hoe je graag geboorte wilt geven aan jouw baby, en welke rol je daarin ziet voor je partner, de verloskundige en je doula. Ook adviseer ik je waarschijnlijk om bepaalde boeken te lezen, podcasts te luisteren of websites te lezen voor uitgebreidere informatie. Uiteraard kan je voor en tijdens onze afspraken in ook bij mij terecht met al je vragen en tips. Je stuurt mij dan een berichtje waar ik meestal binnen een dag op reageer.

Tijdens onze eerste of tweede prenatale sessie begeleid ik jou/jullie nog verder in het verkennen van je geboortevoorkeuren. Misschien volg je ook wel een cursus bij mij die nog meer verdieping geeft? Verder kan ik je partner uitleg geven over massagetechnieken en andere hands-on technieken zoals het gebruik van de Rebozo doek. Als er behoefte is dan oefenen we samen ademhalingstechnieken, doen we een ontspanningsoefening of maken we een selectie van essentiële oliën die jij graag wilt toepassen tijdens het geboorteproces.

Stap 4. De geboorte

Vanaf week 38 hebben we wekelijks even contact voor een korte update, bij voorkeur na je controle bij de verloskundige. Mochten er dan nog veranderingen komen in de zwangerschap, bijvoorbeeld betreft jouw of baby’s gezondheid of ‘over tijd’ gaan, dan kunnen we snel schakelen.

Rondom jouw uitgerekende datum sta ik van week 38 tot en met 42 on call voor jou en de geboorte. Dat betekent dat je mij 24 uur per dag,  7 dagen per week kan bellen. Afhankelijk van de reisafstand is het mijn streven om binnen 1 tot 1,5 uur bij jou te zijn (thuis of in het ziekenhuis).  Ik begeleid je dan continu tijdens het gehele geboorteproces en blijf tot circa 2 uur na de geboorte.

Mijn vertrek is pas als ik zie dat je volledig in goede handen bent en dat het met jou, partner en baby naar omstandigheden goed gaat. We spreken dan af dan jullie mij mogen contacteren naar behoefte voor vragen, tips etc. waarbij je niet bij je verloskundige of kraamzorg terecht kunt in de eerste week. Of als je gewoon even wilt sparren of je ei kwijt wilt. Meestal check ik ook wel één of meerdere kinderen bij jullie in om even te vragen hoe het met jullie gaat en of je iets nodig hebt.

Stap 5. Na de geboorte

In de kraamweek (of eerste twee weken na geboorte) kom ik bij jullie op bezoek voor een nabespreking van de geboorte. Uiteraard ben ik dan ook benieuwd hoe het met de nieuwe ouders en de baby gaat en hoe jullie eerste week is verlopen. Samen kijken we of er nog onderwerpen zijn die extra aandacht nodig hebben zoals borstvoeding, babydragen, slaapgedrag (van moeder of kind) of de mentale of fysieke gezondheid van de moeder. Als ik foto’s heb gemaakt van de geboorte dan heb je deze inmiddels waarschijnlijk al digitaal ontvangen en tijdens dit kraambezoek kunnen we ze samen bespreken. Vaak vertelt het goed het hele verhaal van de geboorte en kan ik als doula eventuele gaten in het geheugen/de beleving alsnog invullen.

Tot zes weken postpartum ben ik op afstand (telefonisch/berichtjes) voor jullie beschikbaar voor ondersteuning. Na deze periode stuur ik je een evaluatieformulier waarin je (samen met je partner) rustig kan reflecteren op de geleverde doula diensten en jullie ervaring/beleving. Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie tevredenheid en vraag ik jullie ook om een recensie te schrijven.

Heb jij je geboorteverhaal al op papier gezet? Zo ja, dan ontvang ik dat heel graag en als je toestemming geeft dan plaats ik het zelfs op mijn website! Hiermee inspireer en informeer je weer andere aanstaande ouders. In een kort telefoongesprek sluiten we mijn doulabeleiding officieel af. Ik vind het altijd leuk om nog eens wat van je te horen of een fototje te ontvangen. Voel je zeker niet verplicht. Wij zullen sowieso altijd een speciale band hebben. Ik mocht immers aanwezig zijn bij de geboorte van jouw/jullie kind!

Tot snel! Groetjes van Joke