Rebozo sluitingsritueel

Een sluitingsritueel is een ceremoniële ‘rite de passage’ met behulp van o.a. de Rebozo doek. Met een aantal handelingen zoals: uitwisselen van mooie woorden, warm voetenbadje, luisteren van muziek, ‘closing the bones’ m.b.v. de Rebozo doek en het drinken van een speciale warme drank, eren we de vrouw en bedanken we haar.

De meest toegepaste sluitingsritueel is rondom de afsluiting van de postpartum periode (ook wel het vierde trimester of kraamtijd genoemd). Ook de voorgaande zwangerschap(pen) en geboorte(s) worden hiermee afgesloten. De nieuwe moeder staat centraal en mag dit ritueel ondergaan en ervan genieten. Het ritueel wordt bij voorkeur thuis bij de vrouw uitgevoerd, op de slaapkamer of in een andere rustige setting.

De partner is van harte welkom om bij het ritueel aanwezig te zijn of zelfs te ondersteunen in de handelingen. Naast de partner zijn er nog twee gasten welkom, bijvoorbeeld de moeder, geboortedoula of goede vriendinnen. Omdat het ritueel vanuit de doula een aantal voorbereidingen nodig heeft, is het fijn als zij van te voren even contact kan hebben met de partner, om de nieuwe moeder te ontlasten of zelfs te verrassen. Het is prettig als de zorg voor jonge kind(eren) in het gezin eventueel overgenomen kan worden door iemand anders dan de moeder.

Na dit sluitingsritueel is de moeder opgeladen en klaar voor een nieuwe periode in haar leven. Het sluitingsritueel kan ook ingezet worden om een andere transitie in het leven van de vrouw te markeren, bijvoorbeeld om verliesgeboorte af te sluiten of zelfs de overgang van moeder naar oma of van meisje naar jonge vrouw.. Het Rebozo sluitingsritueel komt oorspronkelijk uit de Mexicaanse cultuur.

 

Sluitingsritueel postpartum: 250 euro

  • ritueel van circa 2,5 uur
  • Rebozo sluiting van de vrouw na zwangerschap, geboorte en kraamtijd
  • ook mogelijk om als afsluiting/overgang naar andere levensfase
  • vanaf 6 weken na geboorte
  • inclusief kruidenthee/warme drank, voedzame snack, voetenbad, muziek en aandenken
  • partner welkom + nog twee gasten