Postpartum doula

Postpartum doula – zorg na de kraamzorg

Stel je eens voor dat je de eerste weken na de geboorte kan beleven, in plaats van geleefd worden… En hoe fijn zou het zijn als er ook tijd en aandacht is voor jou als nieuwe moeder en de rest van jouw gezin (partner, oudere kinderen) en niet alleen voor die, uiteraard fantastische, nieuwe baby?

Als getrainde postpartum doula  of postnatale doula sta ik jou/jullie thuis bij in de eerste periode na de geboorte. Ik ben niet in plaats of naast de kraamzorg en geef geen medische zorg. Ik ben er bij voorkeur in de weken daarna, juist als de kraamhulp weg is en als de nieuwe moeder er weer ‘alleen’ voor staat.

Als postpartum doula ben ik voorstander van een periode van 40 dagen van rust, binding en herstel, voor moeder en kind, na de geboorte. Als de partner en of eerdere kind(eren) hierbij betrokken worden, dan is dat nog fijner!

Graag kom ik, in overleg meerdere keren verspreid over deze periode of misschien maar één of twee keer, naar jou toe om je de ondersteunen in dit zogenaamde vierde trimester. Van te voren bespreken we (telefonisch of persoonlijk) waar jouw/jullie behoeften liggen en wat belangrijk is in jouw gezin.

Lijkt het je prettig om mij in te huren als postpartum doula? Neem dan gerust contact op. We plannen eerst, nog in de zwangerschap, een vrijblijvende, kosteloze kennismaking. Het is belangrijk dat het klikt tussen ons. Ik ga immers een bijdrage leveren aan een hele bijzondere periode in jouw/jullie leven, de kraamtijd. Pas na deze kennismaking besluit je of wij samen verder gaan. En dan geven we verder invulling aan mijn rol als  jouw postpartum doula.

Zit je al in je kraamtijd of zijn wij al bekend met elkaar? Bel dan gerust op om jouw behoeften en de mogelijkheden te bespreken. Kijk hier voor de tarieven van de diensten van Doula Den Bosch.

 

Taken van de postpartum doula

De postnatale/postpartum doula is een ondersteuning voor de nieuwe moeder en haar gezin in de eerste periode na de geboorte. Zij kan huishoudelijke taken verrichten zoals het verzorgen van voedzame, herstellende maaltijden en dranken of het doen van een boodschap. De maaltijden zijn bij voorkeur vegan (plantaardig) of vega. Dit is tevens de specialisatie van de doula.

Bovenal kan zij de moeder ondersteunen in haar kraamtijd door haar rust, tijd en comfort te geven. Denk hierbij aan massage, een goed gesprek, voedingstips, postpartumbehandelingen of een sluitingsritueel ruim na de geboorte. Voor zowel voedingen, als dranken en behandelingen komt de inspiratie veelal uit de Ayurvedische benadering van gezondheid.

De postpartum doula  kan ondersteunen bij de borstvoeding, vragen over het nieuwe moederschap en adviseren in de mogelijkheden voor het dragen van de baby. Een postpartum/postnatale doula kan ook een mooi sluitingsritueel uitvoeren waarbij de zwangerschap, geboorte en kraamtijd ritueel wordt afgesloten door middel van een aantal handelingen die de nieuwe moeder bekrachtigen en bedanken.

 

Wat is postpartum ondersteuning wel:

– Bereiden van maaltijden, snacks en dranken (voornamelijk vanuit Ayurveda, dus warm, aardend en helend) voor kraamvrouw/gezin

– Ondersteuning bij borstvoeding, babydragen en samen slapen

– Deelmassages (rug/nek/schouders/buik/voeten) voor nieuwe moeder

– Tips voor herstel vanuit natuurlijke visie

– Postpartum behandelingen zoals Sitzbad, Sluitingsritueel en kraammassage

– Luisterend oor voor nieuwe ouders, vraagbaak voor de eerste weken na de geboorte

– Medebewaker van mentaal en fysiek welzijn

– Eventueel licht huishoudelijk werk zoals een bed verschonen, vaatwasser uitruimen, woonkamer opruimen, was aanzetten

– Verwijzer naar draagconsulente, lactatiekundige e.d. indien gewenst

 

Wat is postpartum ondersteuning niet:

– Huishoudelijke hulp/schoonmaakster

– Oppas/babysit

– Medisch onderlegd noch bevoegd

– Geen vervanger van verloskundige/kraamzorg/consultatiebureau

 

Gun jezelf een doula

Kortom, een doula is niet iemand die je betrekt bij je geboorteproces of je kraamtijd omdat je zelf iets niét kan. Je vraagt haar juist voor begeleiding of ter ondersteuning, zodat je zelf heel goed kan doen waar jij behoefte aan hebt. Zodat jij daarvoor alle ruimte en tijd krijgt en hierin gehoord en ondersteund wordt. De doula is er voor jou, jij gunt het jezelf. Een geboorte of postnatale doula inhuren is dus ook geen teken van zwakte, maar juist een uiting van het opkomen voor jezelf, jouw wensen en behoeften!

 

Het postnale doula-effect:

Moeder geniet meer van haar kraamtijd

Zij herstel sneller van de geboorte en eventuele ingrijpen

Zij voelt zich gehoord, gezien en gesteund

Zij heeft de rust en tijd voor de binding met haar baby

Het gezin ervaart een positieve transitie en komt niets tekort

 

Vegan friendly

Doula Den Bosch werkt Vegan Friendly. Dit betekent dat de doula/cursusleidster zelf vegan is en dit ook zo veel als mogelijk/gewenst doorvoert in haar diensten. Als zij bijvoorbeeld voor je kookt in de postpartum periode, dan is dit op verzoek helemaal plantaardig (d.w.z. geen gebruik van dierlijke producten). Ook de verzorgingsproducten die zij gebruikt zijn niet op dieren getest en bevatten geen dierlijke ingrediënten. Het belangrijkste is misschien wel dat je een (mede)vegan in huis haalt die werkt met veel respect voor mens én dier.

Doula Den Bosch mag sinds mei 2021 het Vegan Friendly keurmerk van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme gebruiken. Lees meer daarover in de bronnen op deze pagina. Als nieuwe doula cliënt ontvang je een leuke goodiebag (uiteraard vegan) als je op het inschrijfformulier voor doula diensten vermeld dat je NVV lid bent. Je maakt dan gebruik van het ledenpasvoordeel.