Familie Bennink – geboortedoula en HynoBirthing cursus – derde kindje

Joke is een gemotiveerde oprecht betrokken vrouw die goed luistert naar wat je zelf belangrijk vindt. Ze staat gedurende de begeleiding stil bij wat je als cliënt nodig hebt. Alles met een nuchtere en soms ook humoristisch tintje wat het luchtig houdt.

Wij zijn tevens enthousiast over de cursus die hier mooi mee gecombineerd kan worden. Vooraf waren we bang dat het teveel zou zijn of veel overlap zou hebben maar dat was niet het geval. Het heeft me echt geholpen tijdens de bevalling. Al met al, wat ons betreft niets dan lovende woorden.

Geert en Mylène – eerste kindje – geboortedoula

Het was ontzettend fijn om doula begeleiding te hebben bij mijn eerste zwangerschap. We hebben er ontzettend veel van geleerd over de zwangerschap en vooral over de keuzes en mogelijkheden die je hebt tijdens de bevalling. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik met veel zelfvertrouwen richting de geboorte ging en ook alle vertrouwen hierin had. Wat uiteindelijk ook heeft geresulteerd in een hele fijne bevalling waar ik goed op terug kijk!

In de laatste twee weken van de zwangerschap vond ik het wel steeds spannender worden vooral toen ik de 41 weken over ging. Komt hij nog wel uit zichzelf? Mensen gingen appen en ik werd alsmaar onrustiger. Hier met Joke ook over gesproken en tips gehad om het aangenamer te maken.

Uiteindelijk na een paar accupunctuur behandeling ook nog een voetreflexmassage gedaan en toen meldde meneer zich die nacht. Wat was ik blij en opgelucht dat het begon en ik niet meer voor extra controle naar het ziekenhuis hoefde.

Joke midden in de nacht gebeld en die was om 7 uur in de ochtend bij ons. Begin van de middag, half 1, was Morris geboren en wij ontzettend trotse, blije en opgeluchte ouders.

Eerste keer ouders – geboortedoula – ‘s-Hertogenbosch

Super fijne ondersteuning gehad van Joke. We waren met haar hulp goed voorbereid en geïnformeerd, dus toen de geboorte niet helemaal ging zoals gehoopt wisten we goed welke keuzes we konden maken waardoor we hier toch een positieve ervaring aan over hebben gehouden.

De prenatale voorbereiding (privé-sessies en cursus) heeft ons erg geholpen om ons voor te bereiden. Na te denken over dingen waar we het bestaan nog niet van wisten.

Je hielp mij tijdens de geboorte om mij iedere keer terug halen naar ontspanning. Ik vond de bodyscan die we hebben gedaan vlak voor de geboorte echt heel fijn, en tussen de persweeën door tegen me zeggen dat ik even mag ontspannen, ademen. Heel fijn.

Heleen en Twan – Den Bosch – geboortedoula

Joke heeft mij begeleid tijdens de geboorte van mijn eerste zwangerschap en bevalling. Ik ben heel blij dat ik deze investering heb gedaan en raad het al mijn vriendinnen aan die zwanger zijn of willen worden.

In de voorbereiding heeft Joke een mooie brug kunnen slaan tussen mij (ik ben meer van de alternatieve/antroposofische zorg) en mijn partner die arts is (en dus meer van de reguliere zorg). Door de heldere uitleg van alle mogelijkheden binnen het geboorteproces konden we samen een geboorteplan samenstellen waar we beiden achter stonden.

De doula begeleiding van Joke heeft er mede voor gezorgd dat ik een hele mooie thuisbevalling heb gehad in bad. Tijdens de geboorte zelf was het heel fijn om een vertrouwd iemand te hebben die mijn wensen en grenzen bewaakte. Ook zorgde Joke dat mijn vriend en ik ons helemaal op de geboorte zelf konden richten door te letten op dingen als eten en drinken, de temperatuur van het badwater etc. Daarnaast was het fijn dat ze een aantal technieken kon toepassen om het geboorteproces te ondersteunen als aanvulling op de verloskundige. Samen vormde zij mijn geboorte-droomteam.

Na een prachtige thuisbevalling moest ik helaas toch naar het ziekenhuis ivm complicaties die we helaas niet konden voorkomen. Dat was best een spannende situatie, voor mij, maar ook zeker voor mijn partner. Het gaf mij heel veel rust dat Joke meeging naar het ziekenhuis, daar de weg kent en er voor mijn vriend was toen hij met een pasgeboren baby op z’n arm moest wachten tot ik weer terug was uit de operatiekamer.

Bij een volgende zwangerschap is Joke de eerste die ik bel en ga ik ook voor de postpartum ondersteuning!

Nieuwe ouders – eerste kindje – ‘s-Hertogenbosch

Joke heeft ons in de aanloop naar de geboorte heel goed ondersteund door ons van alle informatie te voorzien en  vragen te stellen zodat we onze wensen en behoeften duidelijk in beeld hadden. Daarmee zijn we  goed voorbereid aan de geboorte en ook de kraamtijd begonnen.

De geboorte is helemaal anders gelopen dan we hadden gehoopt, maar door alle voorbereiding hebben we toch keuzes kunnen maken die bij ons pasten.

Veerle en Bjorn – eerste kindje – geboortedoula

Midden in de nacht werd ik wakker van krampen en ik ben uit bed gegaan, ik besefte me niet dat dit weeën waren. Na 2 uur regelmatige golven besefte ik me dat het nu echt was begonnen.

Bjorn is inmiddels naar beneden gekomen en ik app mijn Doula dat ik denk dat ik weeën heb. Niet veel later bel ik haar want ik heb het gevoel haar nodig te hebben. Het ging me wat snel en mijn doula ondersteunt mij daarom even op afstand om mijn ademhaling weer in een fijn ritme te krijgen, zoals geoefend. De inval verloskundige kwam maar had geen idee wat onze wensen waren en dit zorgde voor onrust.

Niet veel later kwam onze Doula aan en zij zorgde opnieuw voor rust tijdens het geboorteproces. Zij kende ons en wist precies wat onze wensen waren. Ze ondersteunde mij op lastigere momenten en nam afstand op het moment dat Bjorn en ik in onze eigen bubbel zaten. Ondanks mijn wens om thuis te bevallen hebben we het laatste uur in het ziekenhuis doorgebracht. Onze Doula heeft er mede voor gezorgd dat deze onverwachtse wending soepel verliep.

Ook in het ziekenhuis had ik het gevoel dat er goed naar mij en mijn wensen werd geluisterd, omdat onze Doula er bij was en ingreep op het moment dat het nodig was. Zo werd onder begeleiding van het ziekenhuis en onze Doula onze prachtige zoon geboren.

Ik heb het gevoel dat Bjorn en ik dit samen hebben gedaan. Onze Doula heeft tijdens het geboorteproces het beste in ons en de situatie naar boven gehaald. Het voelt als een beschermende factor die er is als het nodig is. Onze Doula heeft ook prachtige foto’s gemaakt van het hele proces. Voor altijd dankbaar voor deze ervaring.

Ringo en Marloes – eerste kindje – geboortedoula en postpartum doula

We zijn heel erg blij met en dankbaar voor alle begeleiding die we van Joke hebben gehad. Met Joke aan onze zijde voelde het heel vertrouwd om het geboorteproces ontspannen in te gaan; we voelden ons gesteund.

Naast alles wat Joke al doet als doula, heeft ze ook voor ons prachtige foto’s en video’s gemaakt om de geboorte in beeld te brengen. Dit zijn voor ons gouden beelden en heel fijn om op die manier de geboorte na te beleven. Samen met een hele kundige en fijne verloskundige en een schat van een kraamverzorgster hadden we met Joke een ‘dreamteam’ bij de geboorte van ons zoontje.

We zijn heerlijk in de watten gelegd met heerlijke maaltijden en hapjes. Marloes heeft genoten van de massages. Ook de nabespreking van de geboorte was heel waardevol en dit heeft ervoor gezorgd dat dit bij ons een goed plekje kon krijgen. Het leren dragen met de draagdoek en allerlei andere vraagjes m.b.t. tot de geboorte kunnen stellen (tussendoor) was ook heel fijn.

Loes en Kevin – ‘s-Hertogenbosch – geboortedoula en HypnoBirthing privé-cursus

Voor de geboorte van ons eerste kindje hebben we gekozen voor de HypnoBirthing cursus privé en doula begeleiding van Joke. Tijdens de cursus veel geleerd en veel tips gekregen om mij zo goed als mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Als we vragen hadden, was Joke altijd beschikbaar. Samen hebben we duidelijk een geboorteplan gemaakt en gekeken wat de rol van Joke hierin zou zijn. Dit zorgde ervoor dat ik met vertrouwen en gezonde spanning aan de bevalling begon.

De bevalling liep helaas niet zoals ik het had gewild en na 35 uur flinke weeën nog maar 1-2 cm ontsluiting. Dit was het moment om van mijn bevalplan af te wijken. Mijn partner en ik hebben samen de keuzes overwogen en als we hulp nodig hadden, konden we Joke inschakelen en kregen we de informatie die we nodig hadden. Tijdens de bevalling raakte ik soms in paniek als de gynaecoloog aan mij vroeg een keuze te maken. Joke hielp ons dan met het herinneren wat we besproken hebben tijdens het voortraject en besprak met ons alle voor en nadelen zodat ik zelf een beslissing kon nemen. Uiteindelijk is na 46 uur onze zoon geboren en ben ik super trots dat het gelukt is en voel ik me erg krachtig.

Door de cursus en begeleiding was ik erop voorbereid dat ik eventueel van mijn bevalplan af zou moeten wijken. Ik sta achter de keuzes die ik heb gemaakt en ben blij dat ik alles wat in mijn bevalplan stond, wat ik wel heb kunnen doen, heb gedaan.

Loes en Rob – VBAC – geboortedoula

Om 05.45 werd ik wakker van lichte weeën, deze kwamen direct iedere twee minuten en al vrij snel werden ze sterker. Ik heb dit op kunnen vangen door te focussen op de ademhalingstechnieken waar ik op getraind heb tijdens de zwangerschap. In mijn vorige zwangerschap ben ik ingeleid, dus ik had verder geen flauw idee wat me nog te wachten stond. We waren onzeker wanneer we contact op moesten nemen met jou, de verloskundige of het ziekenhuis.

Rob heeft jou via whatsapp op de hoogte gebracht van de vorderingen, waarna jij rond 09.00 uur telefonisch contact met hem hebt opgenomen. Voor jou was het duidelijk dat je direct onze kant op kon komen, de verloskundige was op dat moment ook onderweg.

Er ontstond lichte paniek bij Rob toen ik de auto niet meer in wilde stappen omdat de persweeën al gestart waren, maar toen jij er was werd hij direct rustiger en vond de controle terug.

Het leek er op dat de vbac thuis zou gaan plaatsvinden omdat het allemaal zo snel ging, dus op de achtergrond hoorde ik iedereen hier de voorbereidingen voor treffen. Ook dit gaf me een veilig gevoel, ik hoefde me nergens druk over te maken en kon volledig blijven focussen op mijn eigen taak, bevallen!

Uiteindelijk werd er om 11.00 uur toch een ambulance ingeschakeld die mij mee nam naar het JBZ. Eenmaal hier aangekomen duurde de bevalling slechts nog een half uur, ik kreeg van het medisch personeel de ruimte om een aantal beslissingen te maken waarbij ik me ook tot jou (Joke) kon richten voor feedback. Ik wist nog precies wat we in onze sessies besproken hadden en voor mijn gevoel hebben we het uiteindelijk ook zo kunnen uitvoeren. Ik, Rob en Joke, mijn perfecte geboorteteam.

Ik ben mijzelf dankbaar dat ik voor deze zwangerschap en geboorte, doula begeleiding heb ingeschakeld. Rob dankbaar dat hij hier ook voor open stond en de toegevoegde waarde ervan kon inzien. En jou (Joke) dankbaar voor de juiste energie, wijsheid en liefde om deze bijzondere periode met ons te doorlopen!

Modiara en Stan – eerste kindje – geboortedoula

Own your pregnancy

Een doula is geen trend, een doula is het beste cadeau wat je jezelf en je geboortepartner kan geven. Een bevalling vindt waarschijnlijk een of enkele keren plaats in je leven en daarom is het de investering volledig waard.

Tijdens de zwangerschap van onze eerste zoon wist ik 1 ding zeker: mijn lichaam en mijn bevalling. En dat is precies hoe Joke op ons pad kwam. Een doula is jouw stem tijdens de bevalling, jouw steun en vraagbaak in de weg ernaartoe, de persoon die voor jou als zwangere en voor jullie als aanstaande ouders zorgt. En misschien wel spirituele gids. Dit is precies wat Joke doet.

Een bevalling is spannend maar ook een prachtige ervaring. Er komt een nieuw mens op de wereld. Tijdens onze sessies met Joke kwamen we samen tot dit inzicht en kreeg mijn partner de handvatten over hoe hij er voor mij kon zijn tijdens het moment zelf. Als je een team en/of geboortepartner hebt die je vertrouwt dan zie je in dat je niet alleen bent waardoor je de beste kans hebt op een kalme, comfortabele en efficiënte bevalling. Tijdens de bevalling zaten ik, mijn partner en Joke samen in het moment. Ik wist dat ik op beiden kan bouwen. Vooral de drukpunten en andere ondersteunende technieken waren erg fijn.

Ik heb erg veel bewondering voor de manier waarop Joke zich verbindt met een (toekomstig) gezin, de nazorg en de oprechte manier van ondersteuning bieden maakt dat ze altijd een speciale indruk achterlaat. De fascinatie en verwondering voor de zwangere, de bevalling, het kind en hoe dit alles verbonden is met de natuur en de geest is wat Joke ter tafel brengt.

Wij zeggen doen!